Gudenå vandværk

Gudenå Vandværk blev etableret i 1905 på Gudenåvej i Silkeborg i en smukke hvide bygning med hvælvet tag . Dengang på Skovridergården Marienlunds marker, nær Indelukker, hvor der blev fundet rigeligt med vand.

Vandværksbygningen på Gudenåvej står stadig i dag med sit originale udseende, og fungerer stadig som vandværk for Silkeborg by. I 2014 gennemgik vandværket fra 1905 en omfattende renovering, og for at skaffe plads til nutidens udstyr til vandforsyning, blev der ved siden af det gamle værk opført en ny bygning der fastholder arkitekturen fra den gamle vandværksbygning.

Dette er årsagen til at Bevaringsforeningen for Silkeborg kommune ønsker at fejre vandværket på Gudenåvej på arkitekturens dag 2022, og samtidig give bevaringsprisen 2022 til Silkeborg Forsyning, idet de har formået at bibeholde og renovere det gamle vandværk således at det i dag står som det gjorde i 1905.

Grunden til at vi kan fejre Gudenåværker på arkitekturens dag er at temaet for arkitekturens dag 2022 er “stedsans”. Vi finder at den udvidelse af værket der blev foretaget i 2014 i form af en ny bygning, som er nabo til Gudenåværket fra 1905, er udført i respekt til det gamle vandværks arkitektur. Vi finder at man har formået at udbygge vandværkets kapacitet med en smuk bygning der er bygget i respekt for dets nabo og dets omgivelser, og som i form og detaljer spejler det gamle vandværk.

I den forbindelse afholder Bevaringsforeningen for Silkeborg kommune sammen med Silkeborg Forsyning et arrangement ved Gudenå Vandværk onsdag d. 12. oktober 2022, kl. 19. Det vil være mulighed for en rundvisning på værket, hvor Silkeborg Forsyning vil fortælle om værkets historie og værkets funktion i dag. Under arrangementet vil Silkeborg Forsyning få overrakt Bevaringsprisen 2022.
Arrangementet er åben for alle, og der er ingen tilmelding.

Mere historie

Før etableringen af vandværket var der mindre brønde der stod spredt rundt i byen, og som ofte havde vand af tvivlsom kvalitet.
Indtil vandværket blev bygget, gik diskussionen i byrådet på om man skulle anvende vand fra Almin sø, eller man skulle anvende vand fra undergrunden. At bygge et vandværk var en omkostelig affære, men man valgte vandværket, og d. 13. august 1905 stod værket færdigt.


Artikel fra Midtjyllands Avis d. 22. oktober 2014 i forbindelse med endt renovering af det gamle vandværk, og åbning af det ny vandværk.


Vandværksbestyrerens bolig som nu er en del af Museum Jorn


Farvet postkort fra ca. 1910 viser vandværket og til venstre Bestyrerboligen.


Den nye vandværksbygning fra 2014 ses til højre
Gudenå vandværk set fra Gudenåvej
Vandværket set fra Remstrup å siden. Den ny tilbygning ses bagerst.