Er dit hus fra før 1960?

Vær derfor ekstra opmærksom når du reparerer eller renoverer huset. Huse fra før 1960 blev oftest bygget i kalk, og ikke med cement og med plastikmaling. Fuger, puds og facadefarve var alt baseret på kalk. Hvis man renoverer de gamle huset med cementholdige produkter eller plastikmaling forværres husets mulighed for at ånde, og fare for skimmel og svamp er til stede.

Cement og plastikmaling er gode produkter til nyere huse, men er desværre gift for ældre huse.

Vi ser desværre at vi mister alt for mange bevaringsværdige huse på grund af skimmel, svamp og råd, fordi der er valg forkerte materialer ved renovering. Det ses tydelig på huse hvor grønne eller røde bevoksninger ses på ydervæggen, eller huse som har fået et pludseligt forværret indeklima på grund af en dampspærre som aldrig skulle være monteret.

Tidligere huse er lavet på en sådan måde at fugt vandre indefra og ud gennem murværket, for derved give et godt indeklima. Men ved forkert og for tæt indvendig og udvendig renovering af de gamle huse, både i form af dampspærre, cementpuds og plastikmaling, forhindres denne fugtvandring, hvorved fugt ophobes i konstruktionen. Har du et ældre hus der skal renoveres, så find en håndværker der kan restaurere huset ved at anvende de materialer hvormed huset var bygget. Der findes håndværkere der kan, eller få din normale håndværker til at lære det.

Link til:
GODE RÅD OM VEDLIGEHOLDELSE OG ISTANDSÆTTELSE AF FACADER